Työkaluja saavutettavuuden tarkistamiseen
Sivulla ilmaisia saavutettavuuden työkaluja ja avustavia ohjelmia.
Saavutettavuuden tarkistamiseen on tarjolla runsaasti hyviä ilmaisia selainten ominaisuuksia ja selaimiin asennettavia lisäosia. Tarkistustyökalujen maksullisilla versioilla saadaan enemmän ominaisuuksia tarkastuksiin. Kaikki tällä sivulla listatut työkalut ja avustavat ohjelmat ovat ilmaisia, mutta osa vaatii rekisteröitymisen.
Sivustojen saavutettavuutta voidaan arvioida suorittamalla sivuille ohjelmallinen tarkistus käyttämällä joko ulkoista palvelua tai selaimeen sisäänrakennettua tai asennettua tarkistustyökalua. Ohjelmalliset tarkistustyökalut eivät kuitenkaan kykene päättelemään oikein kaikkia seikkoja, joten tulkinnanvaraiset ilmoitukset on varmistettava manuaalitarkistuksella. Sisällöntuottajien suorittamalle saavutettavuustestaukselle on edellytyksenä, että heillä on käytössään tarkoituksenmukaiset sovellukset.
Kaikissa merkittävissä selaimissa on käytettävissä kehittäjän työkalut sekä ominaisuuksia saavutettavuuden tarkistamiseen. Esimerkiksi Google Chrome ja Mozilla Firefox sisältävät kattavat ja helppokäyttöiset ominaisuudet.
Google Chrome -selaimen Lighthouse-auditointi
Google Chrome -selaimessa on sisäänrakennettuna Googlen toteuttama auditointityökalu, joka voi tarkistaa sivun myös saavutettavuuden näkökulmasta. Tarkistuksen tuloksena Lighthouse antaa sivulle numeerisen arvosanan väliltä 0–100 sekä listaa:
- havaitut saavuttavuuspuutteet
- läpäistyt testit
- erikseen tarkistettavat kohdat
- tarkistukseen kuuluvat sisällöt, joita sivustolla ei ole
Axe on Deque Systems -yhtiön valmistama saavutettavuustarkistustyökalu. Dequen työkalu antaa kuvan sivun saavutettavuudesta ja osoittaa visuaalisesti elementit, joita havainnot koskevat. Tämä lisäosa on erikseen asennettava selaimeen.
Axen tarkistussäännöt löytyvät listana selityksineen sivulta:
https://dequeuniversity.com/rules/axe/4.4
NVDA ruudunluuohjelma on avoimeen lähdekoodiin perustuva Microsoft Windows -käyttöjärjestelmälle suunniteltu ohjelma. NVDA mahdollistaa näkövammaisille tietokoneen käytön ilman apuohjelmasta aiheutuvia lisäkustannuksia, kun tietokoneeseen on asennettu Windows-käyttöjärjestelmä. NVDA antaa käyttäjälle mahdollisuuden havaita, mitä näyttöruudulla tapahtuu.
WAVE voi tunnistaa monia saavutettavuus- ja Web Content Accessibility Guideline (WCAG) -virheitä, mutta se myös helpottaa verkkosisällön ihmisen arviointia. Työkalu on apuna teknisissä pulmissa/virheiden havainnoinnissa.
WebAccessibility arviointityökalun avulla voidaan arvioida saavutettavuutta ja sivuilla ilmeneviä virheitä. Vaatii kirjautumisen.
Siteimprove -lisäosa mahdollistaa tarkistustulosten helpon suodattamisen käyttäjän toimenkuvan perusteella. Mahdollisia rooleja (vastuualueita) ovat
- sisällöntuottaja (editor)
- webmaster (sivun sisällön koodaamista edellyttävät tehtävät)
- kehittäjä (developer, julkaisujärjestelmän globaalien muutosten koodaamista edellyttävät tehtävät)
Tämä mahdollistaa sisällöntuottajille suppeamman tarkistuslistan tulostamisen. Osa tarkistettavaksi osoitetuista kohteista edellyttää koodin ja tekniikan ymmärtämistä.
Siteimprove mahdollistaa halutun vaatimustenmukaisuuden tason valitsemisen (A, AA tai AAA). Lisäksi käyttäjä voi valita raportoitavat ongelmat virheiden vakavuuden perusteella.
Muita hyödyllisiä apuvälineitä
Toimintoesteiden simulointi
Usein on hyvä saada mielikuva siitä, miten jokin toimintoeste vaikuttaa siihen, miten henkilö havaitsee sivun sisällön. Tähän tarkoitukseen
on olemassa useita erilaisia simulaattoreita, joiden avulla voidaan tarkastella miten näköaistin vajavuudet vaikuttavat sisällön hahmottamiseen.
Tällainen on esimerkiksi NoCoffee-lisäosa, jonka avulla voi havainnollistaa monia näköaistin ongelmia.
Kuvien käytön ja merkityksen tarkistaminen
Kuvat ovat usein merkittävässä roolissa sivujen sisällössä. Hyvä ja helppo tapa tarkastaa kuvien alt-tekstit ja sivun toimivuus ilman kuvia, on käyttää Images ON/OFF lisäosaa. Lisäosaa käyttäen voi napin painalluksella poistaa kaikki kuvat näkyvistä, jolloin selain näyttää sivun ilman kuvia ja kuvien paikalla niihin lisätyn alt-tekstin.
Verkkosivustoja tarkistuksen avuksi
Verkkosivujen saavutettavuuden tarkistamiseen on tarjolla palveluita verkossa. Osa tarkistussivustoista tarjoaa maksullista auditointia ja osa tarkistaa sivun samoin kuin edellä mainitut selainten tarkistustyökalut. Selaimeen asennetut tarkistustyökalut ovat helpoimmat käyttää ja aina julkaisijan saatavilla.
Saavutettavuutta tarkistavia sivuja on mm.:
Siteimproven sivun suorittama tarkastus antaa vain listauksen mahdollisista virheistä, mutta ei kerro missä kyseinen virhe sijaitsee, eikä se anna tarkempaa tietoa sivun tekniikasta. Tällainen testitulos ei ole loppukäyttäjän kannalta hyödyllinen. Sen sijaan Siteimproven selainlaajennos toimii hyvin ja on suositeltava käyttää.
Lisäksi sivuston saavutettavuuden tarkistamiseen on tarjolla ns. yhden asian sivuja. Tällaisia ovat esimerkiksi värien kontrastin tarkistussivut. Tällaisia ovat mm.:
- https://webaim.org/resources/contrastchecker/
- https://contrastchecker.com/
- https://contrast-ratio.com/