Saavutettavuusseloste

Tämä saavutettavuusseloste koskee Saavutettavuusmalli-verkkosivustoa (www.saavutettavuusmalli.hel.fi). Verkkosivustosta vastaa Helsingin kaupunki. Tässä selosteessa kerrotaan, kuinka saavutettava verkkosivusto on ja miten voit antaa meille palautetta saavutettavuudesta.

Kuinka saavutettava tämä verkkosivusto on? 

Digitaalisten palveluiden tarjoamista koskevan lain mukaan julkisten verkkosivustojen on oltava saavutettavia, eli kaikilla tulee olla tasavertaiset mahdollisuudet käyttää niitä. 

Tämä verkkosivusto täyttää suurilta osin lain vaatimat saavutettavuuskriteerit (WCAG-kriteeristö 2.1, A- ja AA-taso). Verkkosivustossa on joitakin saavutettavuuspuutteita, jotka on kuvattu tarkemmin alempana.  

Sisällöt, jotka eivät ole saavutettavia 

Tämä verkkosivusto ei ole kaikilta osin saavutettava. Alla mainitut sisällöt tai toiminnot eivät täytä kaikkia lain asettamia saavutettavuusvaatimuksia. Korjaamme havaittuja saavutettavuuspuutteita jatkuvasti. Päivitämme tämän selosteen havaittujen puutteiden listausta, kun saamme puutteita korjattua. 

 • Sivustolla on linkkejä, jotka lataavat tiedoston tai avautuvat uuteen välilehteen varoittamatta (WCAG 2.1: 2.4.4. Linkin tarkoitus (kontekstissa))
 • Sivustolla on linkkejä, joiden yhteydessä on toinen identtinen linkki eri linkkitekstillä (WCAG 2.1: 2.4.4 Linkin tarkoitus (kontekstissa))
 • Sivustolla on englanninkielistä sisältöä, jolta puuttuu lang-kielimääre (WCAG 2.1: 3.1.2 Osien kieli)
 • Sivun navigaatiovalikko siirtyy ulos näkymästä selatessa responsiivisessa 320x256px tilassa (WCAG 2.1: 1.4.10 Responsiivisuus)
 • Sivuston hakupainike irrottaa ruudunlukijan normaalista selauksesta eikä ilmoita hakukentän avaamisesta (WCAG 2.1: 3.2.3 Johdonmukainen navigointi, 4.1.2 Nimi, rooli, arvo)
 • Sivuston alatunnisteen hakukentän maamerkki on edellisessä elementissä ja haulla on useampi nimilappu (WCAG 2.1: 1.1.1 EI-tekstuaalinen sisältö, 1.3.1 Informaatio ja suhteet, 2.4.6 Otsikot ja nimilaput, 3.3.2 Nimilaput tai ohjeet)
 • Sivuston avattavien tekstialueiden sulje-painike ei ilmoita alueen sulkemisesta ja siirtää kohdistuksen toisaalle (WCAG 2.1: 1.3.1 Informaatio ja suhteet, 2.4.3 Kohdistusjärjestys, 4.1.2 Nimi, rooli, arvo, 4.1.3 Tilasta kertovat viestit)

Sisällöt, jotka eivät kuulu lainsäädännön piiriin 

Saavutettavuusvaatimukset eivät koske seuraavia sisältöjä: 

 • opetuksessa rajatussa ryhmässä määräaikaisesti käytettäviä sisältöjä 
 • käyttäjien tai muiden ulkopuolisten tahojen palvelussa julkaisemia sisältöjä, jotka eivät ole palveluntarjoajan itsensä tuottamia, rahoittamia tai valvomia 
 • kulttuuriperintökokoelmien teosten ilmentymiä, joita ei voida muuttaa saavutettavuusvaatimukset täyttävään muotoon 
 • karttoja, joita ei ole tarkoitettu navigointikäyttöön (esim. sää- tai maastokarttoja) 
 • toimisto-ohjelmien tiedostoja (esim. doc, pdf, odt), jotka on julkaistu ennen 23.9.2018 
 • verkkosisältöön, joka on arkistoitu ennen 23.9.2019 
 • suoria video- tai äänilähetyksiä, joita ei tallenneta säilytettäväksi tai uudelleen julkaistavaksi 
 • video- tai äänitallenteita, jotka on julkaistu ennen 23.9.2020 

Saavutettavuuden arviointi 

Saavutettavuuden arvioinnissa on noudatettu Helsingin kaupungin työohjetta ja menetelmiä, jotka pyrkivät varmistamaan palvelun saavutettavuuden kaikissa työvaiheissa. 

Saavutettavuus on tarkistettu itsearviona ja ulkopuolisen asiantuntijan suorittamana arviointina. Saavutettavuus on tarkistettu käyttäen ohjelmallista saavutettavuustarkistusta sekä verkkosivuston ja sisällön manuaalista tarkistusta.  

Huomasitko puutteita saavutettavuudessa? 

Pyrimme jatkuvasti parantamaan verkkosivuston saavutettavuutta. Ota meihin yhteyttä, jos löydät saavutettavuuspuutteita, joita ei ole kuvattu tällä sivulla, tai tarvitsemasi aineisto ei ole saavutettavaa. Anna palautetta palautelomakkeella.  

Saavutettavuuden valvonta 

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoo saavutettavuusvaatimusten toteutumista. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään. 

Etelä-Suomen aluehallintovirasto 
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö 
Sähköposti: saavutettavuus@avi.fi 
Puhelinnumero vaihde: 0295 016 000 

www.saavutettavuusvaatimukset.fi  

Saavutettavuusselosteen tiedot 

Verkkosivusto on julkaistu 23.3.2022. 

Seloste on laadittu 23.3.2022. 

Seloste on viimeksi päivitetty 15.3.2024. 

Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta (306/2019)